Mi kell a tökéletes immunrendszerhez? A megfelelő genetika és ételek mellett például az okos folyadékfogyasztás. Nem lehet eleget hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy mindennap elegendő folyadékot fogyasszunk. A testtömegtől függően ez napi 1,5–3 liter, lehetőleg cukor- és szénsavmentes innivalót jelent, zömében tiszta – szűrt vagy tisztított – vizet, teát, esetleg gyümölcs- és zöldségleveket.
Szakemberek szerint még az esetlegesen a légutakba jutott kórokozók is elpusztulhatnak, ha napközben szinte folyamatosan forró italt kortyolgatunk. Mindezeken túl érdemes változatos, szezonális étrendre törekedni, amely biztosítja a megfelelő mennyiségű fehérje-, szénhidrát-, rost-, zsír-, valamint vitamin- és ásványianyag-bevitelt.
És igen, néhány (gyógy)növény is akad, amelyek segíthetnek a tested felturbózásában. Lássuk a legjobbakat!
7 gyógynövény az ellenálló képesség erősítésére
A kínai orvoslás és az ájurvédikus gyógyítás évszázadok óta használnak gyógynövényeket betegségek, köztük vírusos megbetegedések kezelésére. Manapság sok ilyen gyógynövény valószínűleg már megtalálható a spájzodban, érdemes ezért még jobban megismerned a leghatékonyabbakat.
A globalizáció nagy hatással volt a vírusok terjedésére, ezért olyan fontos, hogy egészséges ételeket fogyasszunk, amelyek tele vannak alapvető vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Az immunerősítő tulajdonságokkal rendelkező gyógynövények hozzáadásának szintén az egészséges táplálkozás részét kell képeznie. Használd ki ezt a hét hatékony gyógynövényt, hogy növeld tested ellenálló képességét.
Zsálya
A zsálya a mentafélék családjának tagja, és a hagyományos orvoslásban számos betegség, köztük fekélyek, gyulladások, reuma és görcsrohamok kezelésére használják. A tudósok évek óta tanulmányozzák a zsályát, hogy kiderítsék, miért olyan hatékony természetgyógyász. Ennek az illatos gyógynövénynek a virágai, levelei és szárai ugyanis gyógyító fitokemikáliákat tartalmaznak, beleértve a kurkumint és a flavonoidokat.
A Journal of Traditional and Complementary Medicine folyóiratban megjelent 2017-es tanulmány megállapította, hogy a zsálya vírusellenes és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, és fontos gyógyító szerepet játszhat több betegségek kezelésében is.
Fokhagyma
A fokhagyma az allium család tagja, a hagymával, metélőhagymával és póréhagymával rokon.
A fokhagymát ősidők óta használják gyógyításra, és számos gyógyászati tulajdonsággal rendelkezik. Ez az ízletes alapanyag valóban erősítheti az immunrendszert, és segíthet megelőzni a megfázást és az influenzát. Egy véletlenszerűen ellenőrzött klinikai vizsgálat azt találta, hogy a fokhagymában lévő vegyületek az immunsejtek működésének fokozásával segítettek csökkenteni a megfázás és az influenza tüneteinek súlyosságát.
Echinacea
Ez a népszerű gyógynövény számos természetes gyógymódban megtalálható egészségjavító tulajdonságainak köszönhetően. A növény számos részét, beleértve a gyökereit, leveleit és virágait, gyógyításra használják. Az echinacea gyógynövénykészítményei megtalálhatók kiegészítőkben, cukorkákban, teákban és tinktúrákban.
Az egyik fajtát, az echinacea purpureát az amerikai őslakosok különféle betegségek, köztük vírusfertőzések kezelésére használták. A Pharmaceuticalsban megjelent tanulmány megállapította, hogy az echinaceában található bioaktivitások hatékony módjai lehetnek a légúti fertőzések, a HSV, az influenza és a rhinovírus kezelésének.